skip to Main Content

DevPort leder utbildningsarbetet inom elsäkerhet för Koenigsegg Automotive AB

Nyhet • 15 januari 2020

DevPort levererar kompetensutveckling till exklusiva hyperbilstillverkaren Koenigsegg Automotive AB, och har samtidigt tagit fram specialverktyg till deras bil Koenigsegg Regera som nyligen satte nytt världsrekord.

Koenigsegg Regera

Foto: Koenigsegg.

Koenigsegg Regera är en hyperbil byggd med många banbrytande tekniska innovationer. Tillsammans har dessa gjort att svenska Koenigsegg Automotive AB nyligen kunde sätta ett nytt hastighetsrekord:  0-400 km/h och sedan ned till stillastående igen på endast 31,49 sekunder –  vilket gör deras Koenigsegg Regera till världens snabbaste serietillverkade bil!

En av bilens många spännande tekniska lösningar är exempelvis drivlinan som har en enorm prestanda. Förbränningsmotorn har kombinerats med elmaskiner och en momentomvandlare, men helt utan en traditionell växellåda. Denna lösning sparar vikt och ökar samtidigt effektiviteten.

Foto: Koenigsegg.

På DevPort har vi i vanlig ordning ett finger med i spelet när våra utvecklingsintensiva kunder levererar i världsklass. Denna gång i form av kompetensutveckling inom elsäkerhet vid produktion och annat arbete runt Koenigsegg Regera.

DevPort har regelbundet besökt Koenigsegg i Ängelholm och utbildat i elsäkerhet. Undervisningen har skett genom föredrag, diskussioner, workshops och praktiska övningar.

– Syftet med utbildningarna är att förebygga att elolyckor inträffar. För ett elsäkert arbete krävs en viss organisation, struktur och rollindelning, samt vissa verktyg, instruktioner och utbildningar, säger Mikael Rosengren som är en av DevPorts utbildare. Han tycker att det är inspirerande att samarbeta med företaget:

– Koenigsegg sätter tydligt Sverige på världskartan genom sina innovationer och framgångar. Och det är alltid roligt att komma till dem! Trevliga, kunniga och engagerade människor som tar väl hand om oss som kommer dit, avslutar han.

Förutom att leverera kompetensutveckling till Koenigsegg Automotive AB har DevPort också tagit fram specialverktyg som används vid en så kallad Power down (nedstängning) av det elektrifierade framdrivningssystemet.

Om Koenigsegg Automotive AB

Koenigsegg Automotive AB är en svensk biltillverkare som tillverkar exklusiva hyperbilar. En hyperbil är en högpresterande bil som har rekord i flera olika discipliner, och där varje del av bilen är av högsta kvalitet.

All Koenigseggs tillverkning sker för hand, och designen på varje bil skräddarsys efter beställarens önskemål. Företaget bedriver sin verksamhet i Valhall Park utanför Ängelholm och har runt 220 anställda plus konsulter.

Koenigsegg var första hyperbilstillverkaren att ta in miljöaspekten i sin tillverkning. Modellen Koenigsegg CCR drivs på E85 och E100 biobränsle (vilket är ett helt eller nära på koldioxidneutralt bränsle, beroende på produktion), samt på vanlig bensin.