skip to Main Content

Bilfantasten Erik Bleckur gör examensarbete på DevPort i samarbete med AstaZero

News • 6 Maj 2020

Erik startade upp måndagen den 27 april och kommer under sitt examensarbete göra en plottningsfunktion för parkeringar ute på AstaZero. Han har alltid haft ett stort intresse för bilar, vilket lett honom till att läsa programmet Bilsystemteknik i Luleå. Nu är han vid slutet av utbildningen och det är därmed dags för exjobb!

astazero-2

Erik Bleckur och Johan Lindqvist.

Hej Erik! Vad kul att du ska göra ditt exjobb genom oss! Vad har du för förväntningar?

Jag förväntar mig att det blir en spännande utmaning, där jag hoppas kunna få använda mina kunskaper från utbildningen för att få fram en användarvänlig produkt. Att knyta kontakter och se hur man jobbar som ingenjör är något som jag skulle vilja åstadkomma under projektet.

Hur kom det sig att du valde att läsa just Bilsystemteknik?

Lite löjligt men jag är väldigt bilintresserad och valde linje till stor del genom namnet på linjen. Under utbildningens gång har jag för varje dag känt mer och mer att jag valt rätt väg.

Vad tycker du har varit mest intressant under utbildningen?

Mest intressant för mig har varit projektkurserna där vi i flera fall fått jobba med mekatronik, det är ett ämne jag trivs väldigt bra med. Övriga intressanta kurser har varit Mätteknik och Bilens system 2 (där man djupdyker i mikrokontroller och kommunikationen mellan dem).

Hur kom du i kontakt med DevPort?

Jag kom i kontakt med Malin Pajnert på LinkedIn via en vän till mig som nyligen fått jobb på DevPort.

bethany-legg-75nbwHfDsnY-unsplash

Foto: Bethany Legg.

Johan Lindqvist är DevPortaren som kommer att vara Eriks handledare på AstaZero. Vi tog tempen även på Johan!

Hej Johan! Vad kul att du ska hjälpa Erik Bleckur med hans exjobb! Vad var det som lockade med att handleda?

Jag tyckte när jag själv gjorde exjobb att det var en av de bästa delarna av utbildningen. Så det lät både roligt och lärorikt att få vara inblandad i ett till, fast “på andra sidan”, som handledare.

Hur kom du på idén med det här projektet?

Jag hade funderat på att själv göra arbetet vid tillfälle, men så dök frågan angående exjobb upp från DevPort. Både omfattningen och den tekniska nivån verkade passande för ett exjobb och Erik tyckte att det lät som ett intressant projekt. Det ska bli spännande att se om han löser det på samma sätt som jag tänkte göra eller på ett annat, bättre sätt!

Vad är en plottningsfunktion för parkeringar?

Tanken är att man gör en parkering, eller annan manöver i låg hastighet, och läser ut loggdata i realtid från bilen. Man kan sedan i loggdatan se hur bilens styrvinkel och hastighet varierade under manövern och använda det för att räkna ut hur bilen rörde sig. Då kan parkeringen visualiseras i efterhand genom att man plottar den uträknade rörelsen.

Funktionen skulle ibland kunna underlätta analysen av manövrarna. Istället för att tex. kolla i grafer vad som hände så kan man få det uppspelat som en enkel video.

erik-2

Erik Bleckur. Foto: Malin Pajnert.

Så kirrade Erik exjobbet
Erik hade varit inne och kikat på Malins Linkedinprofil. Eftersom hon är rekryteringsansvarig på DevPort och alltid är ute efter att hitta nya intressanta kandidater så skickade hon då ett PM till honom och frågade om han letade efter jobb.

Erik svarade att han sökte möjligheter till exjobb och Malin kontaktade då Johan på AstaZero och frågade om han skulle vara intresserad av att handleda, då hon ansåg att Johan skulle passa bra för uppgiften. Johan tyckte det lät roligt och klurade ut ett passande projekt till Erik –  och nu är det alltså dags för Erik att påbörja sitt examensarbete!

Vi vill uppmuntra både dig som student och dig som konsult på DevPort att anmäla ditt intresse för att göra ditt examensarbete genom DevPort. Vi samarbetar med många spännande företag och kan hjälpa dig att få göra riktigt intressanta projekt. Kontakta Malin Pajnert på Malin.Pajnert@devport.se för mer information.